jueves, 28 de septiembre de 2017

Pràctica d'estils artístics


Avui m'ha tocat escollir cincs dels estils que hem estudiat aquests últims dies a classe i que expliquéssim les seves característiques principals. També dir per què els hem triat.

Aquests són els que jo he escollit:

1. DADAISME

El Dadaisme va ésser una moviment cultural nascut al Cabaret Voltaire de la ciutat de Zurich (Suïssa)a l’any 1916. Primerament es va estendre per tota Europa, i posteriorment, per Estats Units.
El dadaisme deu el nom al mot Dadá que ve a representar el primer so que pronuncia un nen quan és petit. Tot i que també  és popular la llegenda de que, Dadà no significa res, i que precisament el van escollir per això; per no representar res.
Es va caracteritzar per gestos i manifestacions provocadores en les quals els artistes pretenien destruir totes les convencions pel que fa a l'art, creant una espècie d’antiart o lluita contra tot el preestablert, tenen l'idea de que  l'art ha de ser un acte de rebel·lia.

·CARACTERÍSTIQUES
-Defensa el caos contra l'ordre i la imperfecció contra la perfecció.
-Prioritzen l'atzar, encara que això produeixi obres incomprensibles i faltes d'ordre. Però és  perquè el seu objectiu era escandalitzar a la burgesia.
- Està contra el modernisme, és a dir, de l'expressionisme, del cubisme, del futurisme i de    l’abstraccionisme.
- Les seves formes expressives són el gest, l'escàndol, la provocació.
- Per a Dada la poesia està en l'acció i les fronteres entre art i vida han de ser abolides.
- Es qüestionen continuament què és l'art.

- Els dadaistes van utilitzar la tècnica del fotomuntatge per a plasmar la realitat , utilitzant    material visual tret dels mitjans de comunicació.

                                 

He escollit aquest moviment perquè m'agraden les coses que trenquen amb l'establert i busquen noves experiències. A més trobo molt divertides algunes de les seves obres.

informació:
2. STREET ART

És l'art desenvolupat en espais públics. Pot incloure intervencions teatrals com murals a edificis, grafittispintura de carrer, adhesius, cartells al carrer, projeccions de vídeo, intervencions teatrals, flash mobs... En general, l'art del carrer o el grafit té un missatge específic,  s'utilitza per a distingir obres d'art contemporani de l'espai públic, del vandalisme o l'art corporatiu.
L'art de carrer està fortament definit per una realitat: en el 99% dels casos, la seva realització és il·legal.
Els artistes han fet un desafiament en situar l'art en contextos no artístics. Els artistes Street no aspiren a canviar la definició d'una obra d'art, sinó més aviat a preguntar sobre l'entorn existent. Tracten de comunicar-se amb la gent del carrer sobre temes de rellevància social.

  ·TÈCNIQUES:

·L'stencil és la tècnica que consisteix a aplicar pintura en aerosol sobre una plantilla en la qual prèviament s'ha calcat el dibuix que es pretén aconseguir.

·El grafit consisteix en la creació d'imatges i inscripcions directament sobre la paret, també amb aerosol. És el resultat de pintar textos abstractes en les parets de manera lliure, creativa i il·limitada.

  ·TIPUS:


·El wheatpaste és un tipus que fa molt de temps que es coneix; es tracta d'enganxar cartells i decoracions en un mur utilitzant tècniques com el retallable, el collage i el paper maixé. 



·Jamming, també anomenat moviment de desintoxicació cultural. Generalment, és un desig de diversió, que no té cap posició política o cultural i que s'utilitza com una comunicació no autoritzada o d'oposició al govern.

· La intervenció és una interacció amb una obra d'art ja existent. Amb la intenció de possar en evidència les obres d'art a les que s'oposen,



·Sticker art, en el qual una imatge o un missatge es mostra públicament mitjançant adhesius. Aquesta forma d'art de carrer permet que el grafit es posi a l'instant en qualsevol lloc de forma accessible amb un risc molt menor. 




Artista a destacar:  Banski

Va nèixer a Bristol, Regne Unit. És un dels artistes més destacats a escala mundial d'aquest moviment, per la seva reivindicació i la brutalitat de les obres, a més és destacat pel seu anonimat. Hi ha sospites sobre la seva persona però no es sap a ciència certa qui és.




He escollit l'street art perquè és el més representant als nostres dies, el que veus al carrer i fa que t'aturis un moment a pensar en el que transmet. També per Bansky, l'autor del que parlo, m'agradan moltíssim les seves obres. 

informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Art_de_carrer
https://ca.wikipedia.org/wiki/Banksy

imatges:
https://img00.deviantart.net/0f5e/i/2011/248/4/f/wheatpaste_2_by_edwarc15-d48z3we.jpg (wheatpaste)
http://sobadsogood.com/uploads/media/2014/03/09/eyesaw-culture-jamming-street-art.jpg (jamming)
http://marcangles.com/wp-content/uploads/2012/07/P1460635.jpg (intervebció)
https://i.pinimg.com/736x/14/ef/dc/14efdc0a7f3f28ccfc8b83e01d2a53b7--sticker-street-art-public-art.jpg (sticker art)
https://pbs.twimg.com/media/B92RJ4zIMAE51kv.jpg (bansky)
http://sanatkaravani.com/wp-content/uploads/2017/06/banksy-580x400.jpg (basnky)
3. FAUVISME


El Fauvisme és un moviment pictòric de principis del segle XX sorgit a París durant un breu període (1904-1907), només dura 3 anys.
El nom va ser imposat per Louis Vauxcelles per  la crítica que va fer del Saló de Tardor de 1905, a causa dels violents mètodes de pintura utilitzats per aquests artistes, fins a tal punt que els hi van dir el grup dels Fauves, que en català significa "les feres".
Nèix en el moment que apareix la fotografia i com ja es podria representar perfectament la realitat amb la càmara els artistes obten per destacar les seves obres amb colors potents, no pintar les coses del color que pertoca... així canvien la realitat i intenten sobre sortir-se d'aquest moment de "crisis".

CARACTERÍSTIQUES:
- La importància del color obliga a la forma a ser més expressiva que fidel a la realitat.
- Per als fauvistes, el quadre havia de ser expressió i no composició i ordre.
- Tracten de transmetre una reacció emotiva del pintor davant el tema triat.
- Llibertat total davant la natura.
- No busquen la representació naturalista, sinó realçar el valor del color en si mateix i        l’expressió personal.
- Les figures resulten planes, lineals, tancades en gruixudes línies de contorn.

- Exageració del dibuix i de les perspectives forçades.
- Tracten els de sempre: el retrat, el paisatge, interiors de cases,paisatges bells...
Una altra de les característiques del Fauvisme és el gust per l'art africà-negre i la influència    que aquest va exercir en les obres.





L'he escollit per el seu motiu reivindicatiu contra la fotografia, és a dir, volen mostrar d'una altre forma les seves obres d'art per segui d'amunt de l'onada.

Artista a destacar: Henri Matisse

informació:
http://www.marmoron.com/lartdelseglexxalescola/html/L'ARTdelsegleXXal'ESCOLA/MovimentsArtistics/LesPrimeresAvantguardes/fauvisme.htm

imatges:
http://www.marmoron.com/lartdelseglexxalescola/html/L%27ARTdelsegleXXal%27ESCOLA/MovimentsArtistics/LesPrimeresAvantguardes/Restaurant%20en%20Marly-Le-Roi,%201905.jpg
https://i.pinimg.com/originals/0f/42/9a/0f429a40e3c6ed90d78ef950f23de667.jpg

4. NAIF


L'art Naif és aquell que van desenvolupar un grup d'artistes al que van denominar naifs o aficionats pel fet de no dedicar la pintura com a activitat principal, sinó al marge de les seves respectives ocupacions professionals.
El concepte naïf al·ludeix no només a cert estil, aplicat en l'art, sinó que es formalitza en una falta de coneixements tècnics i teòrics: així com un ajustat criteri de les proporcions o un elaborat treball cromàtic, pel que podríem dir que els autors pintaven el que ells desitjaven o els semblava més adequat sense atenir-se a cap norma.
En aquest sentit el naïf pot estar donat per dos motius diferents encara que no excloents: en primer lloc una ignorància ( "ingenuïtat") respecte a les tècniques i teories per realitzar obres d'art i, en segon lloc, una recerca (conscient o no) de formes d'expressió que evoquen a la infància.

CARACTERÍSTIQUES: 
- La ingenuïtat 
- L'espontaneïtat, 
- L'autodidactisme dels artistes
- Els colors brillants 
-Contrastats 
- Perspectiva captada per intuïció. 
- S'inspira en l' art infantil


He triat aquest moviment perquè em sento identificada en el sentit de dibuixar com els nens petits, tambè per la imaginació que hi possen i la de coses extranyes i originals que poden arribar a fer.

informació:

5. IMPRESSIONISME

 És un moviment pictòric, nascut a França, que es va manifestar sobretot de 1874 a 1886 i que va marcar la ruptura de l'art modern amb l'academicisme. Encara que el terme impressionisme s'aplica en diferents arts com la música i la literatura.
 El moviment va ser batejat per la crítica com a «impressionisme» amb ironia i escepticisme respecte al quadre de Monet Impressió: sol naixent. Sent diametralment oposat a la pintura metafísica, la seva importància és clau en el desenvolupament de l'art posterior, especialment del postimpressionisme i les avantguardes.

CARACTERÍSTIQUES:
-Tendència a recollir les impressions fugisseres, 
-Mobilitat dels fenòmens més que l'aspecte estable i conceptual de les coses. 
-Antecessors pintaven formes amb identitat, els impressionistes 
-Pintan el moment de llum, 
-Més enllà de les formes que hi ha sota.


He escollit aquest moviment per la bellesa de les seves obres, les seves pincellades tan delicades...

Artisita a destacar: Vincent Van Gogh

informació:

jueves, 21 de septiembre de 2017

Pràctica de símbols

Avui toca fer una mica de recerca. El nostre professor ens ha manat buscar tres símbols de l'Edat Mitjana o d'una época anterior. Així que aquí estan els símbols que més m'han cridat l'atenció, amb la seva explicació corresponent i el motiu de perquè els he escollit.


OM



El símbol de  l' OM és una grafia escrita en sànscrit antic que va passar a transformar-se en un símbol. El seu significat no és molt precís, però pot traduir-se com so vibrant.
És a dir, que l'OM significa l'unió i l'harmonia entre les fonts divines que l'hinduisme té com a propiciadores de tot l'existent.
A més, és un símbol que es conèix com a mantra.
L'he escollit perquè el veig  per molts llocs, la gent se'l tatua però mai era conscient del que representava.



LLUNA CREIXENT I L'ESTRELLA


Per als creients musulmans, la lluna creixent i l'estrella simbolitzen la sobirania, franquesa, noblesa, concentració, victòria i divinitat.
La lluna creixent també simbolitza la vida llarga, destressa i habilitat.
La lluna minvant anuncia l'ocurrència d'alguna cosa fosca. La lluna és un senyal diví cíclic que regula el temporal, el canvi i la transformació.
He escollit aquest perquè m'agrada saber més sobre altres religions i saber que representen.



ANKH


També es pot anomenar "creu de la vida" o "creu egípcia".
En l'àntic egipte estava representat per un jeroglífic que significava "vida eterna" o "coure".
A les tombes, apareix com la petjada d'un déu, d'éssers de l'altra vida. És per això que els egipcis el portaven com a amulet per atreure la sort. Aquest ús ha passat a la cultura popular.
Simbolitza la unió dels déus egipcis o la unió a la familia.
He escollit aquest símbol perquè m'agrada molt la cultura egípcia i volia saber-ne més.





miércoles, 20 de septiembre de 2017

Petita presentació

Hola! Sóc la Mireia Puyol i tinc setze anys, tot i que em faltan només quatre mesos per fer els disset. Sí, sóc de principis de gener i com a conseqüència una de les més grans de classe.
Estic cursant primer de batxillerat i he escollit aquesta assignatura per què l'any passat quan ens la van presentar coincidia amb moltes de les meves aficions: la fotografía, editar fotos, el cinema... En un futur m'agradaria fer periodisme, màrqueting o alguna cosa relacionada amb la creativitat.
Espero aprendre moltíssimes coses amb aquesta assignatura i que arribi a les meves especatatives o inclus les superi!