sábado, 21 de octubre de 2017

Lleis de Gestalt

Les lleis de Gestalt es van originar a l’escola psicológica Gestalt a Alemania, els seus creadors i impulsors són Max Wertheimer, Kart Koffka i Köhler.  
Aquests, en un laboratori de psicologia experimental, van observar que el cervell humà organitza les percepcions com totalitats. D'acord amb les lleis les quals van nomenar lleis de la percepció. Per entendre millor que són, començarem explicant que la paraula "Gesalt", que vé de l'alemany, significa "forma".
La ment configura doncs, a través d'aquestes lleis, els elements que arriben a ella a través de canals sensorials com la percepció, o de la memoria com el pensament, inteligència i la resolució de problemes.
Aquestes lleis les dividim en dos grups:
Les lleis generals: 

  • Llei de la  figura / fons: La nostra percepció de la forma depen del que l'envolta. Tenim un mecanisme que ens fa focalitzar la nostra atenció sobre un objecte determinat o un grup d'objectes, d'estacant-lo del fons. Per tant, un element només és visible si hi ha un fons que el contrasti. 




Les lleis particulars:



  • Llei de la totalitat: Són objectes diferents però que si es s'ajunten o es veuen d'aprop formen un tot. Una percepció estructurada.

  • Llei del tancament: Es tendeix a tancar contorns a causa de la inestabilitat que produeixen les figures obertes. Si el tancament visual s'impedeix, es crea tensió.

  • Llei de la continuïtat: Les figures o grup de figures s'ordenen d'una manera que semblen portar una adreça, una continuïtat. Ajuda a unir formes.

  • Llei de la direcció comú: implica que els elements que formen un mateix patró direccional, es perceben com una mateixa unitat o figura.

  • Llei de la simetria: les imatges simètriques són percebudes com a iguals, com un sol element en la distància.





No hay comentarios:

Publicar un comentario