jueves, 22 de febrero de 2018

Webquest sobre el món del còmic

La tasca d'avui tracta d'agafar una mica de cultura sobre el còmic i els noms més importants. Autors, dibuixants...

  • Stan Lee: 

Stanley Martin Lieber, més conegut com "Stan Lee". Va nèixer el 28 de desembre de 1922 a Nova York. És un guionista i editor de còmics que ha presentat al món personatges que destaquen per la seva complexitat i realisme. És el co-creador (junt amb altres dibuixants com Steve Ditko) de superheròis "Spider-Man", "Iron man", "Hulk", "X- Men". Entre molts altres, així va portar la casa de còmics Marvel portant-la d'una petita casa publicitaria a una gran corporació multimedia. Va ser tant el seu bum que fins i tot ara es diu " Stan Lee presenta" als ròtulsd de presentació. 



  • Yellow kid : 
El Nen Groc o El Nen Groc era un personatge de tira amb aspecto de nen, amb els dents mal col.locats i un somriure atraient. Innocent i vestit amb una camisola llarga i groga a finals del segle XIX. I compartia els patiment en l'època d'immigració europea en busca d'un somni americà.  
Aquesta tira va ser creada per Richard F. Outcault




  • Buck Rogers: 
Buck Rogers és un personatge de ciència ficció que va aparèixer per primera vegada en 1928 com Anthony Rogers. Heroi de dues novel·les escrites per Philip Francis Nowlan publicades a la revista Amazing Stories (Històries sorprenent adscrita al gènere de ciència ficció), és més conegut per convertir-se en la primera de les historietes de ciència ficció, després de la seva publicació com a tira de premsa.



  • Will Eisner 
Està considerat mundialment com el mestre de la narració en còmic. Conegut sobretot per "The spirit". La sèrire publicada a diaris. Ell continua escrivint en la seva carrera i dibuixant més de vint novelas gràficas, en totes elles desafiant els límits de la por. 







  • Marvel: 
Marvel Comics és una de les dues editorials més importants de còmics nord-americans. Fundada el 1939 com a editorial de còmics de superherois. Una diferència crucial amb la competència i que ha creat legions de seguidors va ser la primera editorial que va humanitzar els herois, baixant-los del pedestal i dotant-los de debilitats humanes. Però als anys 60, el guionista i creador Stan Lee va revolucionar-la amb la creació dels Quatre FantàsticsSpiderman. 


  • Dick Tracy 
Dick Tracy és una daily strip o tira de còmic protagonitzada pel detectiu Dick Tracy. Va ser creat per Chester Gould, i es va començar a publicar el 4 d’octubre de 1931. Chester Gould, va compensar un dibuix molt pobre, amb unes històries molt realistes, en els seus inicis no varen faltar les crítiques d'alguns sectors per l'enorme brutalitat i violència de les seves pàgines, una violència que reflectia l’època dels gàngsters de Chicagode la dècada del 1930. 



  • Black Hole 
Black Hole és una sèrie limitada de còmics de dotze números, escrita i il·lustrada per Charles Burns i publicada primer per Kitchen Sink Press, després Fantagraphics. La història tracta de les conseqüències d'una malaltia de transmissió sexual que causa mutacions grotesques en adolescents. Burns ha dit que les mutacions es poden llegir com una metàfora de l'adolescència, el despertar sexual i la transició cap a l'edat adulta.




  • Osamu Tezuca
Va ser un dibuixant de manga i animador japonèsGràcies a la seva prolífica producció, a les seves tècniques pioneres, sovint l'anomenen el "déu del manga".
 A més, un dels trets més característics de l'animació i del manga japonesos, amb el shojo com a màxim exponent d'aquesta característica, els ulls desproporcionadament grans, influenciaNt en bona part pels dibuixos animats de Walt Disney.



  • Alan Moore

És un escriptor anglès conegut principalment pel seu treball com a escriptor de còmics. Destaquen: "Watchmen" i "V de Vendetta". Ha estat descrit com "un dels escriptors britànics més importants dels últims cinquanta anys".  Als inicis de la seva carrera utilitzà pseudònims com ara Curt VileJill de Ray i Translucia Baboon.





  • Blankets
Blankets és un còmic de Craig Thompson publicada als Estats Units el 2003. Aquesta novel·la gràfica explica la infància i adolescència del mateix autor i dibuixant Craig Thompson. El còmic explica com el protagonista viu la seva infància en una petita comunitat rural i religiosa. El viatge del protagonista gira entorn de la relació amb el seu germà, amb el món del dibuix i amb el seu primer amor.





  • Katsuhiro Otomo
És un dibuixant de manga, director d'anime i guionista tant de manga com d'anime. És conegut sobretot per la direcció d'Akira, una de les pel·lícules més influents de l'anime, així com per ser l'artista de manga original en què es basa la pel·lícula.







  • Scott Pilgrim 
 Scott Pilgrim és una sèrie de novel·les gràfiques realitzada pel dibuixant canadenc Bryan Lee O'Malley. En el còmic, es narra la història de Scott Pilgrim, un jove que tractarà de conquistar a  Ramona Flowers. Encara que parteix com una comèdia romàntica, al llarg de tota l'obra es presenten múltiples referències a la cultura popular de videojocs, música o còmics entre altres aspectes.
La saga ha estat una de les més venudes en els últims temps, i a causa del seu èxit en vendes i crítica es realitzarà una adaptació al cinema.


  • Warren Ellis

Warren Ellis (16 de febrer de 1968, Essex, Anglaterra) és un guionista de còmics, però també ha escrit novel·les, ha col·laborat en videojocs i creat guions per a televisió. En general, la carrera d'Ellis s'ha mogut entre el corrent principal del còmic de superherois i la creació de petites sèries limitades d'històries independents.  La seva especialitat és la mescla de crítica sociocultural, tecnologia i ciència-ficció.




  • Roberto Alcázar
Roberto Alcázar y Pedrín, són personatges de ficció de còmic, i una sèrie de còmic publicada per l'editorial valenciana entre el 1940 i el 1976.  Els protagonistes de la sèrie són Roberto Alcázar, que en els seus inicis era un aventurer, doncs es titulava, "Roberto Alcázar, el intrépido aventurero español".




  • Joe Shuster
Era un dibuixant de còmic canadenc, conegut per ser el co-creador, amb l'escriptor Jerry Siegel del personatge de còmic Superman, publicat per primera vegada al Action Comics nº1.





  • Francisco Ibáñez
És un prolífic dibuixant de còmics català en castellà. És el creador de gran quantitat de sèries humorístiques, com Mortadel·lo i Filemó. A Espanya moltes de les seves sèries es perceben encara com una icona essencial de la vida de diverses generacions i molts altres dibuixants posteriors de còmic reconeixen la seva enorme influència.



  • Frank Miller
És un dels autors més influents del còmic mundial dels anys 80, conegut sobretot per haver canviat el rumb de la història durant els anys 80 a Batman i Darevil, dos personatges emblemàtics de Marvel i DC, en els quals ha treballat repetidament al llarg dels anys. Durant els anys 90 s'ha dedicat més a creacions pròpies.





  • Persépolis
Persépolis és la història autobiogràfica de iraniana Marjane Satrapi, la història de com va créixer en un règim islàmic que l'acabaria portant a abandonar el seu país. El còmic comença a partir de l'any 1979, quan Marjane té deu anys i des de la seva perspectiva infantil és testimoni d'un canvi social i polític que posa fi a més de cinquanta anys de regnat del sha de Pèrsia a Iran i dóna pas a una república islàmica .



  • Hayao Miyazaki
És un destacat director, productor, animador, guinista, director i il·lustrador d'anime japonès. Cofundador de l'estudi Ghibli, juntament amb Isao Takahata, és considerat un dels grans mestres de l'animació japonesa a nivell internacional.
Entre els seus films destaquen "El meu veí Totoro" (1988), "Porco Rosso" (1992), "La Princesa Mononoke" (1997)," El viatge de Chihiro" (2001), "El Castell Ambulant" (2004) 




  • Hergé
Georges Remi, Hergé, neix el 22 de maig de 1907 a Etterbeek (Bèlgica). Sovint es fa referència a ell com 'el pare del còmic europeu', potser per la seva feina més conegut, Les aventures de Tintín. Va ser un dels primers autors de parla francesa a utilitzar l'estil americà de tira còmica amb els entrepans per als diàlegs.






  • Bone
Bone és una sèrie de còmic independent, publicada en 55 números entre el 1991 i el 2004, escrita i dibuixada per l'americà Jeff Smith. Els seus dibuixos en blanc i negre, estan inspirats en els dibuixos animats i en les tires còmiques, notant-se una notable influència del còmic Pogo d'en Walt Kelly







  • Mike Mignola
És un escriptor i artista de còmic i novel·la gràfica americà. És especialment conegut per ser el creador de la sèrie de còmics Hellboy per a Dark Horse Comics. Ha treballat en diversos projectes d'animació com Atlantis: The Lost Empire i l'adaptació del seu còmic The Amazing Screw-On Head.






  • DC
És una editorial nord-americana dedicada a la realització i venda de còmics fundada el 1937 i subsidiària d'AOL-Time Warner, actual Time-Warner. Les inicials DC són una abreviatura de "Detective Comics", un dels primers títols emblemàtics de la companyia. Es tracta d'una de les majors companyies d'historietes a nivell mundial. Entre alguns dels seus títols més coneguts trobem: BatmanSuperman, La Lliga de la Justícia. Durant dècades DC Comics ha estat una de les dues majors companyies de còmics als Estats Units, l'altre és Marvel Comics. La seva seu es troba a Nova York.


  • Uderzo i Goscinny
En els orígens de la llegendària amistat d'Astèrix i Obèlix, es troba la complicitat excepcional dels dos creadors d'Astèrix, els talents es complementen a la perfecció.
Aquests dos creadors eren Uderzo i Goscinny





  • Neil Gaiman
 És el creador més venut del New York Timesde la sèrie de còmics Sandman , molt popular i innovadora, que va obtenir nombrosos premis Eisner, un premi Hugo, el Premi Bram Stoker i que s'ha publicat en més d'una dotzena d'idiomes.






  • Flash Gordon
És un personatge de ficció de còmic aquest personatge va ser creat pel dibuixant Alex RaymondMalgrat haver estat creat inicialment per competir amb les aventures de Buck Rogers en el terreny de la ciència-ficció, ràpidament va desenvolupar més popularitat i va esdevenir més perdurable en el temps.






  • Joe Saco
Autor i periodista conegut per les seves reputades novel·les gràfiques: Palestina i Gorazde. Les dues obres li han proporcionat l'aplaudiment del públic i crítica per igual, sent guardonat per la seva mestria a l'hora de plasmar fets reals en les pàgines dels seus còmics.


  • 100 bullets
És una historieta de l'editorial Vertigo Comics , la versió adulta de l'editorial DC Comics. Originalment compta amb 100 números. 
100 Bullets barreja la novel·la negra amb un thriller conspiratori. La història planteja la premissa sobre què passaria si una persona la vida ha estat arruïnada rep 100 bales d'impenetrables per assassinar a qui volgués.



  • Moebius
Ean Henri Gaston Giraud (1938 - 2012) va ser un excepcional artista de còmic i il·lustració francès que va guanyar fama a tot el món, sobretot conegut pel seu pseudònim "Moebius".
Entre les seves obres més famoses es troba la sèrie de còmic Blueberry, que va ser creada amb l'escriptor Jean-Michel Charlier, un dels primers occidentals antiherois a aparèixer en els còmics.


  • Vertigo
Vertigo és una marca de l' editorial nord-americana de còmics DC Comics . Va ser creat el 1993 per publicar històries amb continguts més gràfics o adults que no poguessin cabre dins de les restriccions de l' Autoritat del Codi de Comics , cosa que permetria una llibertat més creativa que l'imprès principal de DC. Aquests còmics eren lliures de contenir violència explícita, substància i abús de drogues, la sexualitat, la nuesa, la profanació i altres temes polèmics.


  • Alex Ross
És un escriptor / artista nord - americà de còmic sconegut principalment pels seus interiors pintats, tapes i treballs de disseny. Es va conèixer per primera vegada amb la miniserie Marvels de 1994, per a Marvel Comics. Des d'aleshores ha realitzat diversos projectes tant per a Marvel com per DC Comics 
El seu llargmetratge inclou conceptes i art narratiu per a Spider-Man i Spider-Man 2


  • Mau
És una novel·la gràfica del dibuixant nord-americà Art Spiegelman , serialitzada des de 1980 fins a 1991. Recull que Spiegelman entrevistava al seu pare sobre les seves experiències com a supervivent d'un jueu polonès i l' holocaust . L'obra utilitza tècniques postmodernes i representa als jueus com a ratolins, alemanys com a gats i polonesos com a porcs. Els crítics han classificatMaus com a memòria, biografia, història, ficció, autobiografia o una barreja de gèneres.


No hay comentarios:

Publicar un comentario